دگرگونی فیزیکی و شیمیایی آب پس از کاربری آب‌زی‌پروری در سرشاخه‌های رود کر شهرستان سپیدان، استان فارس

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار لیمنولوژی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش، و ترویج کشاورزی،‌ شیراز، ایران

2 کارشناس ارشد شیمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش، و ترویج کشاورزی شیراز، ایران

3 کارشناس ارشد زیست‌شناسی دریایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش، و ترویج کشاورزی شیراز، ایران

4 کارشناس ارشد شیلات، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش، و ترویج کشاورزی شیراز، ایران

چکیده

مواد افزوده‌شده به آب در کارگاه‌های پرورش ماهی بر کیفیت آن اثر می‌گذارد، زیرا در محیط تجزیه می‌شود و ممکن‌است کیفیت را آن‌قدر کاهش دهد که برای بهره‌گیری‌های پسین مناسب نباشد، بنابراین لازم است که تغییر کیفیت آب سنجیده شود. در این پژوهش تاثیر این کارگاه‌ها بر کیفیت آب رود جوبخله، شهرستان سپیدان، استان فارس بررسی‌شد. پنج ایستگاه نمونه‌برداری در پیش‌از کارگاه، خروجی، و فاصله‌های 5، 8، و 10 کیلومتری از خروجی برگزیده و نمونه‌برداری در 6 نوبت دوماهانه از بهار تا زمستان 1394 انجام شد. اکسیژن محلول (میانگین سالانه 9/0م‌گ/ل)، دمای آب (C˚ 14/5)، پی‌اچ (8/4)، مواد جامد محلول (462 م‌گ/ل)، اکسیژن‌خواهی شیمیایی (8/1 م‌گ/ل)، غلظت یون فسفات (0/2م‌گ/ل) و نیترات (1/3م‌گ/ل) تغییر معناداری نداشت، اما اشباع اکسیژن، اکسیژن‌خواهی بیوشیمیایی (1/4م‌گ/ل)، هدایت‌الکتریکی (µS/cm711)، کل‌مواد‌جامدمعلق (6/0 م‌گ/ل)، غلظت یون نیتریت (0/01 م‌گ/ل) و آمونیاک (0/13 م‌گ/ل) تفاوت‌ معناداری میان ایستگاه‌ها نشان‌داد. تجزیه‌ی وایازیِ غلظت یون نیتریت (هم‌بستگی پیرسون 0/915، کل‌موادجامدمحلول (0/878، و هدایت الکتریکی (0/878) هم‌بستگی معناداری با فاصله‌گیری از مبدا را ثابت کرد. مقایسه‌ی یافته‌ها با معیارهای کاربری آب نشان می‌دهد که در منطقه‌ی بررسی‌شده بیش‌تر سنجه‌ها در محدوده‌ی مناسب آب‌زی‌پروری سردآبی بود، جز موادجامدمحلول که بسیار بیرون‌ازمعیار، و آمونیاک که اندکی از معیار بیش‌تر بود. افزون‌براین، با درنظرگرفتن اثر پی‌اچ، همین اندازه‌ها برای میانگین سالانه‌ی آمونیاک و نیتریت نیز برای پرورش ماهی سمی دانسته‌می‌شود. در مجموع، در آخرین نقطه (ایستگاه 5) میانگین سالانه‌ی آمونیاک و نیتریت با توجه به پی‌اچ آب برای پرورش ماهی سمی است و برای بهره‌برداری از آب در توسعه‌ی آب‌زی‌پروری مناسب نیست.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Chemical and Physical Alteration of Water after Aquaculture Practice in the Kor River Tributary, Fars Province, Iran

نویسندگان [English]

  • Mehrdad Zamanpoore 1
  • Nargeskhatoon Ahmadi 2
  • Morvarid Rahimi 3
  • Mohammadhosein Ebrahimi 4
1 Associate Professor of Hydrobiology, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shiraz, Iran
2 Masters in Chemistry, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shiraz, Iran
3 Research Assistant, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shiraz, Iran
4 Masters in Fisheries, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shiraz, Iran
چکیده [English]

The materials added to the water from fish farms affect the water quality, as these are decomposed in the environment and may reduce the quality of the water so that it is not suitable for further use. Therefore, it is necessary to measure how water quality changes. The impact of the fish farms on the water in the Joobkhalleh River was investigated. Five sampling stations were selected before flowing into the farm, the outlet, and in 5, 8, and 10km after the farm, to be sampled 6 times in 2-month intervals in the spring 2015-winter 2015 period. DO (annual mean 9.0 mg/L), T (14.5˚C), pH (8.4), TDS (462mg/L), COD (8.1mg/L), [PO4]- (0.2mg/L), and [NO3] (1.3mg/L) did not show significant changes, while oxygen saturation, BOD (1.4mg/L), EC (711µS/cm), TSS (6.0mg/L), [NO2] (0.01mg/L), and [NH3] (0.13mg/L) differed significantly among the stations. Regression analysis proved a significant correlation between the increase with distance from the source for [NO2] (Pearson Correlation= 0.915), TDS (0.878), and EC (0.878). Comparison of the findings with water use criteria shows that most parameters were in the suitable range for aquaculture, except for the TDS, which was far out of the standard, and the ammonia which was slightly higher. Considering the effect of pH, these values for the annual average of ammonia and nitrite are considered toxic for fish farming. In conclusion, the annual average of ammonia and nitrite is toxic at the last point for fish farming due to the water pH; therefore, it is not appropriate to use the water for aquaculture development.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fars Province
  • riverine ecosystems
  • water quality
  • wastewater
Alabaster JS, Lloyd R. 1982. Water Quality Criteria for Freshwater Fish. University Press, Cambridge, 382 p.
Arjmandi R, Karbasi AR, Mogoyi R. 2007. Environmental effects of aquaculture in Iran. Journal of Environmental Science and Technology, 9(2): 19–28. (In Persian).
Bagheri M, Farzan M, Talebi MA, Karami M, Mansouri P. 2017. Comparison of water quality parameters of the Samsami and Dinaran Rivers with water quality standards for trout culture, Iranian Scientific Fisheries Journal, 26(4):25–36. (In Persian).
Deputy of Aquaculture. 2013. Required normative for construction of aquaculture ponds and capacities for issuing culture permits. Iranian Fisheries Organization. 45 p. (In Persian).
Fadavi Hoseini H, Ghomi MR, Jamalzadeh HR, Faghani H, Jadid Dokhani D, Hasandoost M. 2010. Comparison of physicochemical factors for inlet and outlet of trout farms in Tonekabon’s Dohezar River. Journal of Fisheries, 4(2): 77–83. (In Persian).
Ghane A, Oufi F, Najafpour N, Taheri G, Abedini A, Mirzajani A, Sabkara J, Babaii H. 2009. Study of the effects of cold-water fish culture outlets in Sabzkooh river, Chaharmahal Va Bakhtyari Province. Final Report of Research Project. Research Institute of Fisheries Sciences. 100 p. (In Persian).
Greenberg AE, Clesceri LS, Eaton AD (eds). 1992. Standard methods for the examination of water and wastewater. 8th edition. American Public Health Association, American Water Works Association and Water Environment Federation, USA. 1220 p.
Hauer FR, Lamberti GA (eds). 2007. Methods in stream ecology. Elsevier Inc.  Academic Press, London, Elsevier, 896 p.
Hoseini SH, Sajjadi MM, Kamrani A, Soorinejad A, Ranjbar H. 2013. Effect of rainbow trout culture ponds on physico-chemical parameters of the water in Rijab river, Kermanshah. Journal of Aquatic Ecology. 2(4):29–39. (In Persian).
Igbinosa EO, Okoh AI. 2009. Impact of discharge wastewater effluents on the physico-chemical qualities of a receiving watershed in a typical rural community. International Journal of Environmental Science and Technology, 6 (2):175–182.
Institute of Standards and Industrial Researches. 2006. Water quality – Determination of pond water fish culture for common cold and warm water fishes – Specification. Iran National Standards, Registration number. 8726. 21 p.
Karami A. 1997. Water management and regulation of oxygen in Fish culture ponds. Bureau of Education and Extension, Iranian Fisheries Organization. 18 p.
Kazemzadeh Khajuii E, Esmaiili Sari A, Ghasempouri SM. 2002. Study of pollution produced in rainbow trout culture ponds in Haraz River. Iran Marine Sciences. 1(3):27–34. (In Persian).
Kelly, TR, Herida J, Mothes J. 1998. Sampling of the Mackinaw River in central Illinois for physicochemical and bacterial indicators of pollution. Transactions of the Illinois State Academy of Science. 91(3–4): 145–154.
Mirrasouli E, Ghorbani R, Abbasi F. 2012. The biological assessment of the zaringol stream using the structure of Benthic Macroinvertebrates (Golestan Province). Journal of Fisheries, Iranian Journal of Natural Resources, 64(4):357–369.
Naderi Jelodar M, Esmaeili Sari A, Ahmadi M, Seifabadi SJ, Abdoli A. 2006. The Effects of trout farm effluents on the water quality parameters of Haraz River. Environmental Sciences, 4(2): 21–3. (In Persian).
Pulatsu S, Rad F, Köksal G, Aydın F,  Karasu Benli A, Topçu A. 2004. The impact of rainbow trout farm effluents on water quality of Karasu Stream, Turkey. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4: 09–15.
Rennert B. 2000. Water pollution by a land-based trout farm. Journal of Applied Ichthyology, 16: 373–378.
Rose PE, Pedersen JA. 2005. Fate of oxytetracycline in streams receiving aquaculture discharges: model simulations. Environmental Toxicology and Chemistry, 24(1): 40–50.
Sani H. 1997. Study of pollutants produced in trout culture on Dohezar river, Tonekabon, ecosystem and its self-purification. Master dissertation. University of Tehran. 104 p. (In Persian).
Sindilariu P-D, Brinker A, Reiter R. 2009. Factors influencing the efficiency of constructed wetlands used for the treatment of intensive trout farm effluent. Ecological Engineering, 3(5):711–722.
Sobhan Ardakani S, Mehrabi Z, Ehteshami M. 2014. Effect of aquaculture farms wastewater on physicochemical parameters of Kabkian River, 2011-12. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences 24(113):140–149 (In Persian).
Tahmasebi M, Afkhami M, Takdastan A. 2011. Study of chemical, physical and microbial quality of Gargar River, s w Iran, Using NSF Water Quality Index. Jentashpir Journal of Health Sciences, 3(4):55–64. (In Persian).
Tayebi L, Sobhan Ardakani S. 2012. Monitoring of water quality parameters of Gamasiab River and affecting factors on these parameters. Journal of Environmental Science and Technology, 53: 48­­–37. (In Persian).
Wetzel RG, Likens GE.  2000. Limnological Analyses. Springer Science, New York. 430 p.
Wetzel RG. 2001. Limnology, lake and river ecosystems (Third Edition). San Diego, Academic Press. 1006 p.
Zamanpoore M. 2011. Study of the changes in fish culture outlets in the Dorudzan Reservoir Watershed. Final Report of Research Project. Agricultural Research, Education and Extension Organization of Iran, Reg. 39818. 173 p. (In Persian).